Pakistan: arbejdende kvinder sætter deadline for lokalregeringen i Punjab

Hjemmebaserede Arbejdende Kvinder i Pakistan, som har sat en deadline for regeringen:

Truer med dharna uden for Punjabs parlament den 20. november, hvis en lov ikke bliver vedtaget.

LAHORE: Kvinder fra hele Punjab fra Fagforeninger for Hjemmebaserede Arbejdere  har advaret regeringen om, at de vil arrangere en dharna (sit-in) foran Punjabs parlament fra den 20. november, hvis en lov om deres fagforeninger ikke er vedtaget forinden.

Fagforeningerne bekendtgjorde deres beslutning ved et møde i National Konventet for fagforeninger, var organiseret af Labour Education Foundation (LEF) i Mehfils City Hall i mandags. De sagde, at denne dharna ville fortætte i en uafgjort periode og først ville holde op, når deres krav var blevet imødekommet.

Begivenheden var organiseret som led i den årlige dag for Hjemmebaserede Arbejdere, der markeres i hele Sydøstasien den 20. oktober.

Deltagerne udtrykte deres vilje til at fortsætte kampen for at sikre retten for arbejdende kvinder i den uformelle sektor og særlig over for fagforeningerne. Eden, som de ledende indenfor Progressive Hjemmebaserede Arbejderes Føderation aflagde, var også en vigtig del af begivenheden. Føderationen var blevet dannet dagen forinden, og den betegnes som en milesten i anerkendelsen af og i rettighederne for de Hjemmebaserede Arbejderes Fagforeninger.

Deltagere i mødet i Mehfils City Hall:

Khalid Mahmood, som leder LEF, sagde, at de hjemmebaserede arbejdere udgjorde en vigtig del af landets økonomi, men at de ikke var dækket af regeringens politik. De blev end ikke betragtet som arbejdere, og de måtte arbejde under de værst tænkelige umenneskelige forhold. Han sagde, at deres øjeblikkelige krav var at de skulle sikres en minimumsløn, at de skulle anerkendes som arbejdere, der var dækket af lovene for de sociale rettigheder, at de skulle modtage moderne erhvervstræning, så de kunne øge det bidrag, deres arbejde tilføjede til markedet, at de skulle tilbydes sundheds- og uddannelsesfaciliteter og så videre.

Han sagde, at det var bydende nødvendigt, at Fagforeninger for Hjemmebaserede Arbejdere organiserede sig selv, og at de fulgte vejen for fagforeningsbevægelserne. Derigennem kunne de komme til orde, og de kunne udøve pres imod regeringen, så de kunne få deres krav opfyldt.

Han sagde, at LEF havde fået en fagforening godkendt af lokalregeringen, hvilket var opmuntrende. Han sagde, at udkastet til en lov om anerkendelse havde ligget til behandling i parlamentet i omkring halvandet år, og at det endnu ikke var færdigbehandlet. Det er derfor Fagforeningerne for Hjemmebaserede Arbejdere og organisationer, der støtter den, har givet en deadline til regeringen.

Deltagere i mødet, hvor Fagforeningen for Hjemmebaserede Arbejdere blev  stiftet for halvandet år siden:

Ume Laila Azhar, leder af HomeNet Pakistan, sagde, at den formelle sektor var aftaget i løbet af nogle år, og at den uformelle sektor var steget drastisk. Dette, sagde hun, var sket over hele verden og særligt i Sydøstasien, hvor arbejdsgivere forsøgte at skære ned på deres omkostningerne ved at anvende kontaktsystemet og nægte regulære jobs til arbejderne. Men hun så et håb om, at forholdene kunne blive bedre, og et bevis for det, var at problemet for de hjemmebaserede arbejdere for tiden blev drøftet på et politisk niveua.

Fouzia Viqar, der leder den Provinsielle Kommission for Kvindernes Status i Punjab, sagde, at det var et spørgsmål, hvorfor så mange kvindelige arbejdere havde tilsluttet sig til Fagforeningerne for Hjemmebaserede Arbejdere. Hun sagde, at det uheldigvis var sådan, at kvinder bliver nægtet deres rettigheder – sommetider i religionens navn og sommetider i den sociale status’ navn. Hun sagde, at det var indlysende, at hvis kvinder ikke havde lov til at forlade deres hjem, måtte de blive hjemme og var tvunget til at arbejde for en latterlig lav betaling.

Fouzia sagde, at hun havde arbejdet for kvinders rettigheder i mange år, men at hun nu havde fået en chance for at arbejde sammen med regeringen. I virkeligheden, sagde hun, var kommissionen en bro mellem det civile samfund og regeringen, og hun sagde, hun ville gøre sit bedste for at få løst problemet med de Hjemmebaseredes Fagforeninger snarest.

Maleeha Rasheed, der er vicesekretær i Arbejdsdepartementet i Punjab, sagde, at mange af de problemer, der var blevet sat lys på under arrangementet, var ægte og havde behov for øjeblikkelig opmærksomhed. Hun sagde, at Arbejdsdepartementet allerede arbejdede efter disse linjer, og hun lovede at gære det klart for de højere autoriteter, at de krævede handling.

En arbejdende kvinde taler til kongressen for halvandet år siden:

Andre deltagere inkluderede Shahnaz Iqbal fra LEF, Mehnaz Rafi, der er politisk aktivist for De Menneskelige Rettigheder, Tajmeena, der er præsident for De hjemmearbejdendes Kvinders Fagforening KPK, Younus Rahoo, social aktivist fra Sind, Jalvat Ali, der er generalsekretær i De Progressive Hjemmebaserede Kvindelige Arbejderes Føderation, Dr. Huma Tabassum, der er erhvervs- helbreds- og sikkerhedsekspert, Rubina Jameel, der er præsident for Pakistans Arbejdersammenslutning, Niaz Khan fra Arbejderunionen af Tæppearbejdere og Irfan Mufti fra Sydøstasiens Partnerskabssammenslutning.

Denne artikel modtog vi i form af en mail fra Labour Education Foundation sammen med billeder den 20. oktober.

Khalid Mahmood i Danmark

Labour Education Foundation i Pakistan er vigtigt samarbejdspartner for STS. For 8. år udgør STS den økonomiske basis for en skole i Kashmir for børn fra fattige familier.

I tre år har STS og LEF lavet et projekt, der går ud på at uddanne nye faglige aktivister til LEF. Pengene til projektet kommer hovedsageligt fra Civilsamfund i Udvikling – CISU.

Uddannelsen foregår på 6 centre i Lahore.

Se under “Projekter”.

Fra den 28. februar og frem til den 4. oktober besøgte Khalid igen Danmark. Et hovedformål med besøget var, at finde ud af om det var muligt at skabe en fase 2 i projektet.

Det blev vi enige om, at det var – men i stedet for 6 centre vil vi nu søge CISU om penge til yderligere 9 centre.

Foruden at drøfte dette spørgsmål deltog Khalid også i en række møder, ligesom der blev taget et interview med ham, som vi vil bringe snarest.

Hjælp os med at sprede artiklen til andre!

Tryk på “Synes godt om” og send den videre til din egen Facebook, hvis du har en sådan. 

Du kan også kopiere sidens e-mail-adresse og sende den videre til andre. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.