Branden på Ali Enterprises

INTERSOL nr. 107 fra oktober 2012 indeholdt et indstik, hvor vi behandlede to brande, som opstod den 11. september 2012 på pakistanske fabrikker.

I en mail vi modtog fra næstformanden for Den Nationale Sammenslutning af Fagforeninger (NTFU), Nasir Mansoor, skrev han bl.a.:

“Pakistanske fabrikker er mere dødsfælder, end de er arbejdspladser, og arbejderne behandles mere som slaver end som menneskelige væsener”.

Mansoor skrev, at den ene brand opstod i en tekstilfabrik i Karachi. Den anden i en skotøjsfabrik i Lahore. Han skrev, at de pakistanske aviser havde skrevet, at brandene på fabrikkerne var den værste katastrofe, der havde ramt fabriksindustrien i Pakistan. 315 mennesker blev brændt ihjel, og mere end 250 blev såret ifølge de pakistanske aviser.

Mansoor skrev også:

”Det var ikke den første brand på disse fabrikker eller på andre fabrikker. Fabriksbrande er en dagligdags problem, men hidtil har de ikke været nævnt i medierne, før denne afskyelige forbrydelse, som kaster lys over forholdene på arbejdspladserne i de elektroniske medier og i andre medier. Mere end 300 arbejdere mistede deres liv på alteret for kapitalistisk grådighed og lysten til mere profit.”

Om årsagen til branden på tekstilfabrikken, skrev Mansoor, at en generator, der var anbragt uden tilstrækkelige sikkerhedsforanstaltninger, og som var blevet brugt som alternativ energiforsyning, havde antændt en koger.

Mansoor fortalte, at fabrikken arbejdede illegalt for at undgå at følge de lovlige bekendtgørelser om blandt andet arbejdsvilkår, at den ikke overholdt de krav, som myndighederne stiller til fabrikkerne også i retning af bygningsbekendtgørelser, at der ikke var nogen flugtveje, at vinduerne var tilgitrede, at trapper og trappeafsatser var fyldt med færdige varer, at arbejderne havde forbud imod at organisere sig i faglige organisationer, ikke havde nogen ret til kollektive forhandlinger, og at man også var forhindret i at søge bistand i de sociale forsikringer, som gælder i enkelte andre fabrikker.

EKSPORTINDUSTRI

Pakistan har en af de største antal arbejdere i verden. Ifølge data fra CIA World Factbook er det samlede antal i arbejdsstyrken 58,4 millioner, hvilket gør Pakistan til verdens 10. største land i menneskelig arbejdskraft. Omkring 20 procent af arbejdsstyrken arbejder på fabrikker, som væsentligst eksporterer deres varer.

Ifølge Wikipedia eksporterer Ali Enterprises i Karachi sine produkter til USA og Europa. Der var ansat mellem 1200 og 1500 arbejdere på fabrikken, og arbejderne oplyste, at deres månedlige løn lå mellem 52 og 104 dollars.

”Fabrikken mistænkes også for at bruge børnearbejdere”, skrev Wikipedia. Såvel som for ”at låse arbejderne inde i celler som i fængsler”.

GENERALSTREJKE

Den 14. september opfordrede Pakistans Arbejderparti med støtte fra tekstilarbejdernes fagforening, Labour Qaumi Bevægelsen (LQM) og Den Nationale Sammenslutning af Fagforeninger (NTUF) til generalstrejke den 15. september.

Da STS modtog denne besked, sendte vi en solidaritetshilsen til Labour Party Pakistan, til Labour Education Foundation og til Den Nationale Sammenslutning.

Vi modtog takkeskrivelser fra alle, som understreger vigtigheden af international solidaritet.

For eksempel skrev talspersonen for Labour Party Pakistan, Farooq Tariq:

”Tak for jeres solidaritet.  Den er der stærkt brug for i denne tid, hvor de kommercielle medier allerede har glemt, hvad der er sket. Vi må sørge for, at erindringen om denne hændelse ikke forsvinder fra den nationale og internationale arbejderklasses hukommelse.

Vi gør vores bedste. Der er afholdt en solidaritetsdag. Mindst 150.000 tekstilarbejdere nedlagde arbejdet på fabrikkerne i solidaritetsaktion, vi aldrig har set før. I Karachi marcherede tusinder til fabrikken. I andre byer var der også demonstrationer”.

Nisar Shah, der også hører til ledelsen af Labour Party Pakistan, takkede også for solidariteten og skrev blandt andet, at ”jeres solidaritet er en opmuntring for de berørte familier, for det viser, de ikke står alene.”

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.