De amerikanske lejesoldater i Ukraine – og andre steder

At der deltager lejesoldater fra det amerikansk ”sikkerhedsfirma” Academi (tidligere BlackWater) i krigen i Ukraine er en gammel nyhed.

Under slaget om industribyen, Slavjansk, for omkring et år siden, kunne det tyske blad, Bild am Sonntag, fortælle, at der på regeringens side kæmpede mindst 400 lejesoldater fra Academi.

Nu har man også bemærket deres tilstedeværelse i nærheden af Folkerepublikken Donetsk:

Ganske vist er lejesoldater bestemt ikke billige at bruge. Men dels slipper man for at sende for at sende flere af USA’s egne soldater af sted til de mange krige, USA har anstiftet i de sidste år, og dels kan man bedre skjule de virkelige omkostninger ved de mange krige.

Lejesoldater har også den fordel, at mens de almindelige soldater kan blive tiltalt for blandt andet krigsforbrydelser, så er det næsten umuligt at få ram på et privat ”sikkerhedsfirma”, der i virkeligheden skulle arbejde efter de samme regler for krigsførelse.

På nedenstående arkivfoto ser man BlackWater i aktion i Afghanistan:

Uddrag af en rapport fra Irak

Nogle gange føler man sig hævet over enhver lov.

Og de, der kommer for at undersøge arbejdet risikerer livet.

Det fik sikkerhedsdiplomaten, Richter, at føle, ”da han sammen med udenrigsministeriet analytiker, Donald Thomas Jr. ankom til Bagdad den 1. august 2007 for at inspicere BlackWaters arbejde i landet”, skrev New York Times den 29. juni 2014.

”Sikkerhedsfirmaet havde tegnet en kontrakt på 1 milliard dollars for yde sikkerhed til Udenrigsministeriet og CIA’s arbejde i Irak.

Ifølge dokumenterne fandt undersøgerne talrige brud på kontrakten, inklusive at ændre sikkerhedsdetaljer uden godkendelse fra udenrigsministeriet, at reducere antallet af vagter og opbevare våben og ammunition i de af Blackwater ansattes private hjem.

Der var også disciplinære problemer med vagter, der havde holdt drukfester med kvindelige besøgende inklusive en episode, hvor en stærk beruset vagt på vej hjem fra en privat fest kørte et køretøj til en værdi af 180.000 dollars ind i betonafspærring og smadrede det.

Efterhånden som undersøgelserne skred frem, irriterede de nogle personer, der havde magt i Irak. Den 20. august fik Richter ordre til at mødes med ambassadens regionale sikkerhedschef, Bob Hanni, som sagde, at han havde modtaget et opkald på telefonen, som bad ham om at undersøge Richters ”upassende optræden”.

Så kontaktede de to mænd Udenrigsministeriet, som gav dem lov til at fortsætte deres undersøgelser.

Men snart begyndte det at blive virkelig farligt.

”Den næste dag”, fortsatte New York Times, ”mødte Richter og Thomas med Blackwaters projektleder i Irak, Daniel Carroll, for at drøfte en klage over fødevarekvaliteten og de sanitære forhold på et cafeteria på Blackwaters grund. Carroll sagde, at Richter ikke skulle komme og fortælle ham, hvad han skulle gøre på et cafeteria på Blackwaters egen grund, og han forsatte med at true ham.

Chefen for Blackwater sagde, at “han kunne dræbe mig hvert øjeblik, og at ingen kunne eller skulle gøre noget ved, hvad Blackwater lavede i Irak”, sagde Richter i memorandummet.

”Jeg tog Carrolls trusler alvorligt. Vi befandt os i en kampzone, hvor tingene skete hurtigt og kunne udvikle sig uventet – særlig når det drejede sig om en lukrativ kontrakt”.

Richter sagde, at repræsentanterne for selskabet viste ringe respekt over for repræsentanter for udenrigsministeriet, som ham selv, og for de agenter for FBI, der var til stede i Irak.

”For mig at se var det åbenbart, at kontrakterne fra Blackwater troede, de var de facto autoriteterne og optrådte som sådanne i et alarmerende omfang”, stod der i memorandummet. ”Kontrakterne fra Blackwater så sig selv som ”hævet over loven”, og at det var dem, der ledede stedet”.

”Ledelsesstrukturen på stedet til af føre opsyn med vores kontrakterne, blev underordnet kontrakternes egne interesser”, slog Richter fast i sit memorandum.”

Begivenhederne fandt sted uger før, at vagter fra Blackwater dræbte 17 civile, inklusiv en ni år gammel dreng på Bagdads Nisour Torv den 16. september, 2007.

Hændelsen vakte stort raseri mod Amerikas tilstedeværelse i Irak i den lokale befolkning. USA prøver for tiden at rejse sag mod fem vagter, der var involveret i hændelsen efter, at et første forsøg i 2009 slog fejl.”

Men for nylig i 2015 – 8 år efter hændelsen – er det endelig lykkedes for den amerikanske regering, at få sine lejesoldater stillet til ansvar (måske ikke så meget for deres forbrydelser men for det raseri deres forbrydelser vakte i den irakiske befolkning).

De fem vagter er blevet dømt af en amerikansk domstol. Den ene skal i fængsel for livstid.

Meget af ovenstående har vi hentet fra en artikel i INTERSOL fra den 1. juli 2014:

http://www.intersol.dk/blackwater-truede-med-at-draebe-amerikansk-udsending-til-irak/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.