En vaklende front bag USA’s bombeplaner

”USA’s nøgleallierede, Tyrkiet og Jordan, menes at bakke væk fra USA’s opfordringer til at bombe ISIS-koalitionen”, skrev RT den 17. september. 

Kerry i Saudi-Arabien sammen med nogle af USA’s allierede:

RT fortsatte:

“Ankara var torsdag bemærkelsesværdigt fraværende i at underskrive et fælles kommunike i Saudi-Arabien, hvor USA’s udenrigsminister, John Kerry, slog på tromme for støtte til USA’s anti-islamitiske anstrengelser. Tyrkiet nægtede at slutte sig til 10 arabiske lande, som lovede at bidrage ”på en passende måde” til kampen mod Islamisk Stat (IS – tidligere ISIS), som har overtaget områder af Syrien og Irak i et forsøg på at danne et islamisk kalifat.

Tyrkiet, som er medlem af NATO, grænser op til Syrien og Irak mod nord, men det vil ikke tillade, at USA bruger dets faciliteter til operationer mod IS, fortalte en embedsmand til AFP.

”Tyrkiet vil ikke involveres i nogen bevæbnet aktion, men alene koncentrere sig om humanitære operationer”, sagde en embedsmand på betingelse af anonymitet. Han tilføjede, at Ankara end ikke ville gå med til at overføre våben til dem, der kæmpede imod IS.”

Bag denne holdning kan der være forskellige motiver. Embedsmanden pegede på, at Tyrkiets hænder var bundne i denne sag, fordi militante fra IS holdt 49 tyrkiske statsborger fanget inklusive diplomater og deres familier.

Desuden frygter Tyrkiet for, at våben til kurderne skal havne i PPK’s hænder.

Men forklaringen kan også være, at der eksisterer en reel politisk modsætning. I hvert fald skriver RT også:

”(Den tyrkiske holdning) minder om den amerikanske invasion af Saddam Husseins Irak i 2003, hvor Tyrkiet nægtede USA at stationere 60.000 tropper i Tyrkiet for, at de kunne bruge landets luftbaser til bombardementer af Irak”.

Formentlig skal den tyrkiske holdning også ses i sammenhæng med vedvarende forlydender om, at Tyrkiet planlægger at oprette en bufferzone på tyrkisk territorium for at forhindre våben i at trænge over grænsen mellem Tyrkiet og Syrien, og dette kan igen forklares med, at IS har truet med terrorangreb i tyrkiske storbyer.

Men også en anden af USA’s tætteste allierede, Jordan, er dybt bekymret over udsigten til at få flere våben til området. Ganske vist forsikrer USA, at man kun vil bevæbne ”moderate” oprørere i Syrien, som Syriens Frie Hær (FSA). Men FSA har gentagne gange bevist, at man gerne sælger disse våben videre til IS.

”Det konservative World News Daily citerer en jordansk topembedsmand for at sige, at Amman betragter denne syriske rebelgruppe som liggende ideologisk tæt på ekstremister som Al Qaeda-gruppen, al Nusra, og IS selv”, skrev RT også.

READ MORE: ISIS Fight Club: France is in while Germany not so willing

Hjælp os med at sprede artiklen til andre!

Tryk på “Synes godt om” og send den videre til din egen Facebook, hvis du har en sådan. 

Du kan også kopiere sidens e-mail-adresse og sende den videre til andre. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.