FN: Der varmes op til en militær konfrontation i Somalia

På trods af FN’s våbenembargo mod Somalia strømmer våben fra Yemen, Etiopien og Eritrea til Somalia som aldrig før, siger et ekspertpanel, der er nedsat af FN’s sikkerhedsråd hævder bl.a. Shabelle Media Network den 8. oktober. Faren for et militært sammenstød vokser dramatisk.

Selve overskriften i Shabelle Medie Network lyder:

UN: ”Yemen, Etiopien og Eritrea har bevæbnet forskellige grupper i Somalias Federale Overgangsregering (TFG)”
Yemen: ”vi har sendt våben til TFG for at den kan afvæbne banditter”.

Artiklen lyder som følger:

”New York den 8. oktober 05 (Sh. M. Network) – Våbenforsyningerne, der flyder ind i det lovløse Somalia, er steget dramatisk i de sidste otte måneder gennem smugling og afsendinger fra Yemen, Etiopien og Eritrea i overtrædelse af FN’s våbenblokade, siger eksperter i dag.

Et fire mandspanel af eksperter, udnævnt af FN’s sikkerhedsråd, foreslog i fredags, at rådet vedtager et forbud mod eksporten af trækul og udenlandsk fiskeri i de somaliske farvande, fordi disse tjener som kilder for krigsherrerne til at købe våben.

Rapporten opregner, at omkring 175 transaktioner i våbenleverancer har fundet sted i de sidste otte måneder, hvilket, den siger, er en stigning på 378% i forhold til sidste år. Transaktionerne indbefatter 10 ministre og præsidenten for den federale overgangsregering, Abdullahi Yusuf.

Ledere af militser forlanger skat på ethvert fartøj, der bringer trækul til Saudi-Arabien, til De Forenede Emirater og Yemen.

Somalias farvande byder på rige fiskerimuligheder og fremmede skibe har været angrebet af bevæbnede militser, som kræver løsepenge for at frigive dem.

Både den somaliske overgangsregering, som inkluderer afvigende krigsherrer, og de krigsherrer, der er imod dem gearer op til militære sammenstød, siger rapporten.

”Den politiske proces er tilsyneladende blevet henvist til bagsædet i forhold til disse militære forberedelser”, tilføjer panelet.

Våbenforsyninger
Yemens regering indrømmer, at den har sendt mindst 5000 ”personlige våben” til, hvad den kalder Somalias legitime regering, så den kan afvæbne banditter.

Men rapporten siger, at Yusuf har forhandlet meget større leverancer med raketstyr, anti-tank-våben, skulderbårne missiler og andre våbentyper. Nabolandet Etiopien har også forsynet de militser, der støtter TFG, skønt regeringen benægter det.

Det etiopiske militær har også trænet TFG-militserne militært sammen med de krigsherrer, der leder dem.

I tilgift har et andet land, som FN’s eksperter siger er Eritrea, sendt våben til de oppositionelle krigsherrer ”med det formål at opveje støtten fra Etiopien til TFG”.

Somalia har været en stat i kaos efter 14 år med rivalisering mellem klaner fyldt med våben fra den kolde krig og med et våbenmarked i Mogadishu, hvor man kan købe nye.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.