Obama fortryder angrebet på Libyen

I 2011 deltog USA i den lynaktion, der bragte Muammar Gadaffi til fald.

I et interview med Fox News siger Obama, at det nok var den mest forkerte beslutning han har taget i sin tid som præsident.

Obama kritiserede også beslutningen på generalforsamlingen i FN sidste år.

Libyen: Hvorfor Vesten ønskede Gadaffis fald

”Det var Gadaffis Libyen, som sørgede for den første revolution i moderne tider”, skrev Jean-Paul Pougala på AllAfrica.com den 13. oktober. ”Det skete, da hele kontinentet blev forbundet med telefonforbindelser, radioforbindelser, tv-forbindelser og andre moderne faciliteter som telemedicin og fjernundervisning via radio og fjernsyn. Og takket være WMAX-radio-broen blev disse ting opnåelige over hele kontinentet inklusive de landlige områder.

Det begyndte i 1992, da 45 afrikanske nationer etablerede RASCOM (Afrikas Regionale Satellitsamarbejde), så Afrika fik sin egen satellit og kunne reducere kommunikationsomkostningerne drastisk over hele kontinentet. Det skete på et tidspunkt, hvor telefonsamtaler til og fra Afrika var verdens dyreste, også indenfor samme land, fordi kontinentet måtte putte 500 millioner dollars i årlig leje til ejerne af satellitter i Europa som Interval for telefonsamtaler.

En afrikansk satellit ville koste et engangsbeløb på 400 millioner dollars, og kontinentet skulle ikke længere betale 500 millioner dollars årligt i leje. Men hvilke banker ville finansiere et sådant projekt? Problemet vedblev med at bestå – hvordan kan slaver, der søger frihed fra deres herrer, spørge herrernes hjælpere om hjælp? Ikke overraskende kom Verdensbanken, den internationale valutafond, USA og EU kun med vage løfter i 14 år.

Gadaffi satte en ende på disse forgæves plagerier de vestlige ”velgørere” med deres overdrevne rentesystemer. Den libyske leder lagde 300 millioner dollars på bordet. Den Afrikanske Udviklingsbank tilføjede 50 millioner mere, og den Vestafrikanske Udviklingsbank yderligere 35 millioner dollars.

Kina og Rusland fulgte trop og delte deres teknologi og hjalp med at lancere en satellit for Sydafrika, Nigeria, Angola og Algeriet i 2010. Den første helt igennem afrikansk-byggede satellit vil blive opsendt fra Algeriet i 2020. Satellitten er beregnet på at konkurrere med verdens bedste, men til en ti gange mindre pris for at bruge den, en virkelig udfordring.

Dette er historien om, hvordan en symbolsk gestus på kun 300 millioner dollars, forandrede livet på et helt kontinent.

Ikke blot har Gadaffis Libyen kostet Vesten 500 millioner dollars i årlig leje, men det har også kostet Vesten indtægterne fra de lån, man ellers havde måttet yde, for at kontinentet overhovedet skulle kunne betale de 500 millioner og de store renteudgifter. Det ville have belastet kommende generationer, men også hjulpet med til at bevare et okkult system for plyndringer af hele kontinentet.

Afrikas Monetære Foundation, Afrikas Centralbank og Afrikas Udviklingsbank

De 30 milliarder dollars, der er blevet indefrosset af hr. Obama, tilhører den libyske centralbank og er blevet øremærket til at være Libyens bidrag til tre nøgleprojekter, som kunne have tilføjet de sidste hjørnesten i en afrikansk føderation – den Afrikanske Investeringsbank, placeret i Sirte i Libyen, etableringen i 2011 af Den Afrikanske Monetære Foundation i Yaounde (Cameroun) med en kapital på 42 milliarder dollars, og den Afrikanske Centralbank, som når den begynder (læs: begyndte) at trykke pengesedler vil betyde dødsstødet for brugen af CFA-franc, gennem hvilke Paris har været i stand til at fastholde grebet om nogle afrikanske nationer i de sidste halvtreds år. Det er let at forstå den franske forbitrelse overfor Gadaffi”.

”Det var ingen overraskelse at se, at de afrikanske lande på et møde den 16.- 17. december afslog, at vestlige lande kunne deltage i Den Afrikanske Monetære Foundation, idet de sagde, at den kun var åben for afrikanske lande”, skrev Pougala også.

Han frygter også, at Vesten skal gå efter at vælte styret i Algeriet, fordi landet foruden enorme naturressourcer har kassereserver på 150 milliarder dollars. ”De lande, der bomber Libyen, har en ting til fælles – de er alle bankerotte og har enorme gældsposter”.

Udover disse visioner hos den forhenværende libyske regering, kan man også på Nettet finde planer om at udnytte de store vandressourcer, der ligger under sandet Sahara, til at skabe produktion af fødevarer i overrislede områder af Sahara.

Gadaffi blev betegnet som ”skør” af de vestlige ledere. Det var han muligvis også, men hans visioner har alligevel betydet meget for Afrika, for de visioners vedkommende, som han nåede at realisere, inden han blev dræbt og begravet på et hemmeligt sted i ørkenen.

Men det var ikke grunden til, at man ret pludseligt gik til angreb på ham, efter man i mange år havde modtaget ham med røde løbere og omfavnelser i vestlige hovedstæder.

Mere og mere tyder på, at det var hans planer for løsrivelse af Afrika, der var den virkelige årsag til angrebet.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.