Om Ghouta og giftgasangrebet

 

Giftgasangrebet i Ghouta fandt angiveligt sted den 21. august 2013 – tre dage efter ankomsten af en FN- delegation, den syriske regering havde anmodet om at undersøge et andet giftgasangreb.

Men allerede den 20. kunne man finde beretninger og billeder fra angrebet på jihadisternes hjemmesider.

Ghouta er et beboelsesområde, der består af en række byer og landsbyer, og som ligger i provinsen Damaskus. Størstedelen af Ghouta har længe været besat af terrorister. Resten er besat af de syriske styrker, som kæmpede imod terroristerne.

Det opgivne tabstal fra giftgasangrebet varierer meget.

”Over 650 er blevet dræbt”, skrev den Nationale Koalition (Syriens vigtigste samling af oppositionsgrupper) i en meddelelse på Twitter. USA påstod, at der var 1429 ofre.

Andre sætter tabstallet meget lavere, og regeringen påstod, at de dræbte børn stammede fra et overfald på en allavitisk by, som terroristerne kort tid forinden havde foretaget.

Den 18. august var der ankommet en delegation fra FN til Damaskus. Den var inviteret til at undersøge et andet kemisk angreb, som havde fundet sted ved Khan al Assad nær Aleppo.

Da terroristerne trods lange forhandlinger nægtede FN-delegationen adgang til stedet, hvor angrebet var sket, rejste den hjem igen.

Den 26. september vendte FN-observatørerne tilbage til Damaskus for at færdiggøre deres undersøgelser.

Senere aflagde et andet hold observatører fra FN besøg i Khan al Assad. Den tidligere chefanklager ved krigsforbryderdomstolen i Haag, Carla del Ponto, konkluderede, at dette giftgasangreb efter al sandsynlighed var begået af oprørerne.

Den 2. september blev Assad interviewet af den franske avis Le Figaro.

Her sagde han, at hvis hans hær havde brugt rigtige kemiske våben ville tabstallet have været enormt.

Han sagde også:

Lad os antage, at vores hær ønsker at bruge masseødelæggelsesvåben. Er det sandsynligt, den vil gøre det i et område, hvor den er placeret, og hvor soldaterne blev ramt af disse våben, som De Forenede Nationers inspektører har noteret, da de besøgte hospitalet, hvor de blev behandlet? Hvor er logikken?”

Ikke desto mindre blev dette påståede angreb brugt som foranledning til, at man krævede alle kemiske våben destrueret i Syrien.

Det bøjede den syriske regering sig så for. Syrien er i dag det eneste land i Mellemøsten, som med garanti ikke besidder kemiske våben.

Carla del Ponto sagde, at giftgasangrebet i Khan al Assad efter al sandsynlighed skyldtes rebellerne:

(Denne artikel er også en del at det trykte nummer af INTERSOL nr. 123. Et gratis eksemplar kan bestilles på telefon: 47 37 44 94 eller ved at sende en mail til sts@intsol.dk)

Hjælp os med at sprede artiklen til andre!

Tryk på “Synes godt om” og på “Del” for at anbringe den på din egen Facebook, hvis du har en sådan. 

 

Du kan også kopiere sidens e-mail-adresse og sende den videre til andre.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.