Syrien: FN har fremlagt en fredsplan, som den syriske regering er “interesseret i”

Den 10. november aflagde FN’s særlige udsending til Syrien, Staffan de Mistura, et besøg i Damaskus, hvor han talte med præsident Al-Assad og udenrigsminister, Walid al-Moualem. Han fremlagde en ny fredsplan, som han sagde regeringen var interesseret i.

De Mistura, i baggrunden Moulaalem og Assad: 

Assad Meets de Mistura to Discuss UN Plan to ’Freeze’ Fighting

Samme aften omtalte en ”Syrien-ekspert” fra Roskilde Universitets Center, fredsaftalen i et interview på DR’s fjernsynsstation. Planen var, at der skulle etableres våbenhvile omkring Syriens største by, Aleppo, noget som de betrængte jihadister længe har været interesseret i.

”Eksperten” sagde også, at regeringens tropper stod mere og mere stærkt, og at Assad nok ikke ville trække sig tilbage frivilligt. Men trods regeringens utallige og beviste forbrydelser, så var en begyndende fred alligevel bedre end fortsat krig.

Han mente også, at det var en amerikansk ide, men da USA ikke forhandlede med regimet i Syrien, lod man FN fremlægge planen.

Interview med de Musturba

I et interview med en Tv-station efter møderne i Damaskus, sagde de Misturba, at regeringens svar ”var interessant og viste konstruktiv interesse.”

”Jeg mener, at forslaget fra FN om at ”fryse” kampene i Aleppo er konkret og realistisk”, sagde han.

Statsnyhedsbureauet sagde, at de Misturba og den syriske udenrigsminister var enige om at fortsætte drøftelserne med henblik på at lette forsyningerne med humanitær hjælp.

I et interview med BBC sagde de Misturba, at en fælles trussel fra Islamisk kunne være med til at hjælpe regeringen og rebelstyrkerne til at indgå lokale våbenhviler. De Misturba sagde, at IS ”destabiliserer alle”.

”Der findes en ny vigtig faktor. Hvad kan vi kalde den? Daesh, ISIS, terrorisme”, sagde han.

Han sagde også: ”At sige at vi har en fredsplan, ville være for ambitiøst, og det kunne føre til illusioner. Men jeg har, og vi har en handlingsplan. Og handlingsplanen starter fra grunden – hold op med at kæmpe, reducer volden”.

Den syriske holdning

Den syriske regering er naturligvis klar over, at den påståede kamp mod ISIS var et forsøg på at lægge et røgslør over, hvad de amerikanske planer egentlig gik ud på: nemlig at styrte den syriske regering.

Den har også bemærket, at bombardementerne af Syrien har en forkærlighed for at ramme de syriske olieinstallationer, og dermed at ødelægge infrastrukturen endnu mere.

Den ved også godt, at hvis Obamas mål virkelig var at sætte ISIS ud af spillet, var den bedste metode at hjælpe de syriske styrker med at bekæmpe ISIS og alle andre jihadister.

Og den har slet ikke brug for FN’s tilsyneladende ”hjælp”. ISIS og andre jihadister er stort set allerede nedkæmpet. I Aleppo har regeringsstyrker for nylig erobret et knudepunkt, hvor de kan kontrollere al færdsel – også til jihadisterne.

Stærkt medvirkende til denne succes var vedtagelsen af en ny og generel amnestilov i juni nogle uger efter, at Assad havde vundet præsidentvalget.

Minister for national forsoning, Ali Haidar, fortalte den 7. november til AFP, hvordan loven fungerede.

Alle personer – også dem, der har brudt med anti-terrorlovene – opfordres til at melde sig til myndighederne, og efter at deres papirer er blevet undersøgt af justitsministeriet, som frasorterer de værste forbrydere, så bliver alle andre sat på fri fod efter at have afleveret deres våben, og efter at have lovet ikke at bekæmpe Syrien mere.

På denne måde har 11.000 fanger nydt godt af amnestiloven, og er blevet sat på fri fod, sagde Haidar. Han sagde også, at antallet af folk, der ønskede amnesti var vokset gradvist.

Kan den syriske regering alligevel godt bruge FN’s tilbud til noget positivt?

Det kan den muligvis godt.

For nogle måneder siden blev det indre af byen Homs befriet fra jihadister.

Det skete efter forhandlinger mellem jihadister og guvernøren for den store Homs provins. Efter at være omringet i mange måneder, gav jihadisterne op og forlod Homs indre by. De fik endog lov til at tage deres personlige våben med sig, da de blev transporteret ud af Homs i busser, regeringen havde stillet til rådighed for dem.

Aleppo

Kan noget lignende finde sted i Aleppo? Det kan vi ikke sige noget konkret om, men vi kan pege på nogle fakta.

Centret for byen Aleppo ligger 50 km. fra grænsen til Tyrkiet, som i årevis har støttet diverse jihadistiske grupper i kampen mod den syriske regering.

Men nu forekommer jihadisterne i Aleppo at være omringet. De kan ikke længere modtage forsyninger fra Tyrkiet.

Kan man forestille sig, at der på samme måde som i Homs kommer direkte forhandlinger mellem de isolerede jihadister og repræsentanter for regeringen, der går ud på, at lade jihadisterne eskortere til Tyrkiet, hvor langt de fleste er kommet fra?

Det ved vi heller ikke med sikkerhed, men muligheden foreligger.

Hjælp os med at sprede artiklen til andre!

Tryk på “Synes godt om” og send den videre til din egen Facebook, hvis du har en sådan. 

Du kan også kopiere sidens e-mail-adresse og sende den videre til andre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.