Ukraine: En glædelig udvikling er i gang!

Seniorkommandanter fra Novorussia har medvirket i programmer i Tv sammen med kommandanter fra den almindelige ukrainske hær. De var enige om, at det var vigtigt at få gjort op med oligarkiet og nazisterne.

Igor Bezler:

Det fortalte pseudonymet The Saker på The Veinyard of the Saker den 28. oktober:

”Skønt jeg ikke er sikker på de nøjagtige datoer for begivenhederne (alt hvad jeg har, er datoerne, som er offentligt på YuoTube), så begyndte det med, at Igor Bezler accepterede at lade sig interviewe af tre hold fra tre Tv-stationer på samme tid: et russisk, et novorussisisk og et ukrainsk hold.

Den store nyhed er, at en ukrainsk journalist fik adgang til byen, Gorlovka, som for tiden er omringet af ukrainske styrker, at hun fik tilladelse til at tale med den lokale befolkning inklusive kombattanter, og at hun fik adgang til at tale med Bezler selv.

Eftersom alle journalister mere eller mindre åbent beskyldte hinanden for at ”fifle med sandheden”, blev de enige om, at det fulde interview uredigeret skulle offentliggøres på YouTube.

Vær venlig at være opmærksom på, at i Banderastan (se senere forklaring) er alle russiske journalister bandlyst, og at det junta-kontrollerede Ukraine fortæller befolkningen, at den anden side er terrorister og russiske soldater. Åh – og de ukrainske medier er de mest afskyelige, propagandistiske og købte medier, man kan forestille sig.

Og pludselig accepterede i det mindste et hold fra en ukrainsk Tv-station at stå ansigt til ansigt med en af en af de mest frygtede novorussiske kommandanter og lade ham tale frit.”

Banderastan er The Sakers navn for det vestlige Ukraine. Det har fået navnet efter Stepan Bandera, som under Anden Verdenskrig kæmpede sammen med Hitler.

Bandera op oprettede blandt andet Waffen SS divisionen Galicien. Mens Bandera er populær hos styret i Kiev, var han ikke populær blandt de mange ukrainere, som kæmpede sammen med Den Røde Hær imod datidens nazisme.

Lange videokonferencer

”Men den næste begivenhed var endnu mere forbløffende”, forsatte The Saker:

”Alexei Mozgovoi accepterede at holde videokonferencer, hvor ikke blot ukrainske journalister deltog, men også feltkommandører fra det ukrainske militær. At se Mozgovoi og de ukrainske repræsentanter tale direkte med hinanden var virkelig forbavsende. Og her må jeg undskylde. Jeg vil ikke bede vores tolke om at oversætte alting. For det første var der ikke kun en videooptagelse med men faktisk to med Mozgovoi. Så alt har vi at vi at gøre med tre lange videokonferencer.” 

Alexei Mozgovoi: 

Derefter henviser The Saker sine læsere til selve interviewene.

Den første videokonference – interviewet med Bezler – blev offentliggjort på YouTube den 21. oktober. Den har en længde på 2 timer og 17 minutter.

Den anden videokonference – den første med Mozgovoi – blev offentliggjort på YouTube den 22. oktober. Den har en længde på 1 time og 20 minutter.

Den tredje videokonference – den anden Mozgovoi – blev offentliggjort den 28. oktober. Den har en længde på 1 time og 51 minutter.

Komplekse videoer 

The Saker fortsatte:

”Det er meget komplekse videoer. Der er diskussioner, korte udbrud af råb og forstyrrelser, der er direkte samtaler, og der er endog to sange. Det er et kompleks og meget følelsesfyldt stof og meget svært at oversætte. Desuden – hvem har tid til at se det hele?”

Under interviewet med Bezler blev denne spurgt, om han kunne tale ukrainsk. Ja, svarede han og citerede et langt ukrainsk digt med titlen: ”Til Polen”.

The Saker skrev også:

”Begge parter beklagede sig over den måde, deres fanger blev behandlet på af modparten.

Men det var interessant, at under interviewet med Bezler, var der også to fra Kiev til stede. Den ene var en menneskeretsaktivist, den anden kom fra det Ukrainske Forsvarsministerium. Man diskuterede den måde, de værnepligtige blev behandlet på.

De ukrainske repræsenter indrømmede ærligt, at Bezler ikke behandlede de værnepligtige som fjender, men som gæster. De kunne gå omkring som de ville. De spiste og sov sammen med Bezlers mænd. De blev behandlet med venlighed og hjælpsomhed. I eet tilfælde spiste de rød kaviar. Men den samme Bezler indrømmede at ”vi tager ikke fanger fra de nazistiske dødspatruljer”.

Hvad meningen var med videokonferencerne

Den oprindelige ide med videokonferencerne, mener The Saker, var at lade kombattanter tale med kombattanter.

”Mens den ukrainske side kun havde få kommandanter og få aktivister, så bestod den novorussiske side af mange almindelige soldater. Tilsyneladende følte den ukrainske side sig utryg ved at lade almindelige soldater udstille sig i videokonferencerne.

Først og fremmest var det forbavsende at se, hvor meget de to sider var helt enige om. Begge sider var enige om, at krigen var nyttesløs og kun gavnede Ukraines fjender. Begge sider udtrykte foragt, væmmelse og endog had til de politikere og oligarker, der hersker over Banderastan i dag. Begge sider var enige om, at Janukovitj var en slyngel, og at protesterne på Maidan derfor var legitime, men at de oprindelige protester var blevet kidnappet af Ukraines fjender. Begge sider var enige om, at krigen måtte standses.

Men vær opmærksom på, at nynazisterne ikke deltog i konferencerne.

Der var også ting, man ikke var enige om.”

Uenigheder

“I andet surrealistisk indslag tog en soldat fra Novorussia sin guitar frem og sang en sang om krig. Ukrainerne var tydeligvis bevægede, skønt sangen handlede om, hvordan ”russere bekæmper russere”. Dette emne blev taget op adskillige gange i konversationen.”

Uenighederne kom tydeligst frem, da man drøftede, hvad der var sket siden de oprindelige protester på Maidan.

”I – folk i Novorussia – tog jeres våben frem og skabte en situation, som den illegitime junta brugte til at skabe en krise, der forhindrer os i at nå vores politiske mål. Vi ønsker ikke at se vores land brudt yderligere op, og det er det, I gør. Vi ved også, ”at høflige mennesker i grønne uniformer”, kæmper på jeres side, og at mange af jer ikke repræsenterer ukrainske men russiske interesser”.

Dertil svarede Mozgovoi omtrent sådan:

”Vi valgte ikke at kæmpe. I kom til vores land, og I dræbte mange af vores mennesker. Hvis I virkeligt ønsker at rense Kiev for de nazistiske banditter, så lad være med at stille jer i vejen mellem os og Kiev og lad os passere. Vi skal nok tage os af dem. Det er ikke noget større problem. Hvis vi nedlagde vores våben, ville vi blive massakrerede”.

Videokonferencerne viser, at USA’s NATO’s og EU’s optimistiske beretninger godt kan vise sig, bare at hvile på sand. Der er i hvert fald mulighed for, at der under deres optimisme er et opgør på vej nedefra.

Men det er unægtelig et problem for sammenholdet i det østlige Ukraine, at der er interne magtkampe i gang. Bag dem gemmer sig forskellige opfattelser af de sociale og politiske løsninger.

Ovenstående artikel er udgangspunktet for en artikel i det trykte nummer af INTERSOL, som er på vej til læserne.

Hjælp os med at sprede artiklen til andre!

Tryk på “Synes godt om” og send den videre til din egen Facebook, hvis du har en sådan. 

Du kan også kopiere sidens e-mail-adresse og sende den videre til andre.

2 tanker om "Ukraine: En glædelig udvikling er i gang!"

 1. winnie

  Man læser ellers p.t. at der nu skydes løs på Donbass og Novorussia igen. Tror gerne at den individuelle ukrainer
  er bedrøvet over situationen – men der er FREMMEDE ELEMENTER i UKRAINE der LAVER BALLADEN:…

  Svar
  1. Vagn Rasmussen Forfatter

   Vi følger udviklingen i Ukraine, så godt, vi kan. Og vi håber snart at kunne opdatere. Men vi har også visse ”problemer”.
   For det første står artiklerne nærmest i kø for at blive bragt på hjemmesiden. Vi forsøger, så godt vi kan, at veksle mellem artikler på dansk og på engelsk.
   For det andet har vi også andre opgaver – herunder at drive praktisk solidaritetsopgaver, at lave den trykte udgave af INTERSOL, som er på vej til dig, mens dette skrives.
   For det tredje arbejder vi på, at gøre vores egen hjemmeside bedre.
   For et fjerde arbejder vi på at lave en helt ny hjemmeside, som dels kan bringe mange flere artikler, og som vi regner med kan blive en fælles hjemmeside for andre end os.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.