Ukraine: Endelig arbejder Minsk-aftalen, siger Ukraines præsident

”Der har ikke været bombardementer i Donbass i en uge, hvilket signalerer, at Minsk-aftalen virker”, sagde den ukrainske præsident, Petro Poroshenko, lørdag”.

Sådan skrev Sputnik den 5. september.

”Dette er den første uge, hvor der ikke har været bombardementer langs frontlinjen, den første uge, hvor Minsk-aftalen er begyndt at arbejde”, sagde Poroshenko i en tale og tilføjede, at dette gav anledning til et skrøbeligt håb.

Den ukrainske leder understregede også, at der ikke var noget alternativ til Minsk-aftalen, skrev Sputnik også.

Den 6. september kunne TASS dog meddele, at Lugansk havde klaget over fire brud på våbenhvilen, og at Donetsk havde oplevet en nat uden bombardementer.

”Der var ingen hændelser, alting er godt”, sagde en distriktsleder til nyhedsbureauet for Folkerepublikken Donetsk.

Dette kunne tyde på, at der havde været sammenstød andre dage.

Men i hvert fald har der været et stærkt fald i kampaktiviteterne, siden Rusland, Frankrig og Tyskland krævede, at de standsede den 1. september.

En fornærmelse mod ukrainerne

Putin blev for nylig spurgt, skrev RT, hvornår man kunne se en ende på den ukrainske krise.

Putin svarede, at besvarelsen af dette spørgsmål ikke afhang af Rusland, men af Ukraine og af ukranierne selv.

”Måske ville det ukrainske folk blive så trætte af det ”bacchanalia”, der udføres af Kiev-regimet.

“Bacchanalia” henviser til de overdådige fester for den romerske vingud Bacchus, der blev afholdt i det romerske imperiums tid.

Putin mente, at det ukrainske folk havde gode grunde til at være utilfreds:

”Jeg betragter det som en fornærmelse mod det ukrainske folk, at deres land er blevet sat under fremmed styre. Alle nøgleposter i regeringen og nu også i den lokale administration er besat med fremmede. Er det muligt, at Ukraine mangler civiliserede og ærlige mennesker med de nødvendige kvalifikationer? Jeg tror, at sådanne mennesker findes i Ukraine”.

RT skrev:

”Præsident Petro Poroshenko og hans allierede begyndte at ansætte udenlandske politikere til forskellige poster i regeringen straks efter, de kom til magten i 2014. Disse inkluderede finansminister Natalie Jarasko, økonomiminister Aivaras Abromavicius og sundhedsminister Alexander Kvitashvili – der henholdsvis var borgere i USA, Litauen og Georgien. Flere udlændige er udnævnt til lavere poster i disse ministerier.

Et lignende skridt blev taget med udnævnelsen af den tidligere præsident i Georgien, Mikhail Saakashvili, som guvernør i Odessa-regionen”.

For at manøvrerne skal være i overensstemmelse med forfatningen, har alle fået tildelt ukrainsk borgerskab.

Saakashvili er eftersøgt af myndighederne i Georgien, men USA har lovet at betale hans løn.

Odessa er en stor multikulturel og stort set russisk talende havneby ved Sortehavet. I 2014 blev Odessa kendt for en massakre foranstaltet af nynazister, som brændte et fagforeningsbygning, hvor fredelige demonstranter havde søgt tilflugt. Omkring 100 personer blev brændt ihjel, mistede livet, da det søgte at springe ud fra bygningen og mange af de, der overlevede springet blev tævet ihjel af nynazisterne.

Putin var fortrøstningsfuld:

”Trods alle vanskeligheder i den nuværende periode vil situationen i Ukraine igen bliver normal, og Ukraine vil bevæge sig væk fra den ydmygende status, hvor et stort europæisk land er sat under udenlandsk kontrol”, sagde han.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.