Ukraines militær og ledelsen af Folkerepublikken Lugansk indgår aftale

Det ukrainske militær og ledelsen af Folkerepublikken Lugansk er enige om at trække de tunge våben væk fra området fra den 6. december.

Det skrev Itar-TASS den 2. december.

Meddelelsen stammer fra hjemmesiden fra det vestligt støttede OSCE, som har dannet et særligt observatørhold under navnet OSCE’s særlige overvågningsmission, der forkortes til SMM.

TASS skrev:

”Den 29. november var SMM tilstede ved et møde i Lugansk med lederen af det ukrainske Joint Centre for Control and Co-ordination (JCCC), generalløjtnant Askarov, lederen af den russiske repræsentation i det sydøstlige Ukraine, generalløjtnant Lentsov, og medlemmer af ledelsen af Folkerepublikken Lugansk, LPR. Deltagerne fortsatte en disput om aspekterne ved uenigheden om fase to i generalplanen fra den 13. november”, hed det i dokumentet.

”Ikke desto mindre var alle enige om, at en total våbenhvile langs hele konfrontationslinjen mellem de ukrainske væbnede styrker og de der kontrolleres af LPR, skulle være effektiv fra den 5. december”, sagde observatørerne.

”Medlemmer af LPR insisterede på, at de kontrollerede alle ”kosak”-enheder, og at disse enheder også ville adlyde forslaget. Alle var også enige om, at en tilbagetrækning af tunge våben skulle starte den 6. december.

Observatørerne rapporterede i midten af november, at repræsenter for JCCC havde tilsluttet sig planen om at trække de væbnede tropper tilbage fra konflikten i det østlige Ukraine. Planen var opdelt i tre faser – først  to dages våbenhvile, dernæst tilbagetrækning af tunge våben inden for fem dage og en adskillelse af styrkerne langs den linje, der var aftalt ved indgåelsen af Minsk-aftalen, inden for 21 dage.

Repræsentanter for Ukraine, Folkerepublikken Donetsk (DPR) og Folkerepublikken Lugansk (LPR) underskrev Minsk-protokollen, en aftale om at standse krigen i Donbas regionen, den 5. september 2014. Den blev underskrevet i Hvideruslands hovedstad, Minsk, under opsyn af Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE). Aftalen, der fulgte mange tidligere forsøg på at standse kampene i Donbas, indebar en øjeblikkelig våbenhvile.”

Aftalen blev dog ikke respekteret. Bombardementerne af folkerepublikkerne forsatte med store materielle ødelæggelser til følge og for nyligt meddelte FN, at yderligere 4000 civile havde mistet livet under de fortsatte bombardementer.

Om den nye aftale holder, ved vi naturligvis ikke. Men den viser nogle ting.

Kievs krig mod Østukraine – ”Anti-terrorist-operationen, ATO,”, som man kalder den – går langtfra så godt, som man havde ønsket det. Den tærer voldsomt på Ukraines i forvejen vaklende økonomi. De nynazistiske bataljoner, som er de drivende i de grusomme myrderier – og nynazisterne selv – bliver mere og mere afskyet i befolkningen. Den nynazistiske talsmand, Andrej Lysenko, for Ukraines sikkerhedsråd, erklærede da også for nyligt, at aftalen fra Minsk stadig stod fast.

Og endelig viser aftalen, at der er enorm forskel på ledelsen af den almindelige ukrainske hær og på de nynazister, der formelt står i spidsen for alle væbnede styrker. Den fortsatte krig har kun opbakning fra deres egne bataljoner.

Dermed synes den nye aftale også at vise, at The Saker og ”oprørslederen”, Igor Bezler, har ret. Det var ikke en enlig svale, da kommandanter fra den almindelige hær og fra folkerepublikkerne holdt offentlige møder, hvor de var enige om, at krigen skulle standses og om, at Ukraine måtte befris for oligarker og nazister.

Hjælp os med at sprede artiklen til andre!

Tryk på “Synes godt om” og send den videre til din egen Facebook, hvis du har en sådan. 

Du kan også kopiere sidens e-mail-adresse og sende den videre til andre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.