USA: Talspersoner fra forsvarsministeriet og udenrigsministeriet grilles

Fra pressekonferencen:

Still from youtube channel (U.S. Department of State)

I sin ironiske tale til FN’s generalforsamling langede den russiske udenrigsmister ud efter USA’s politik med at gøre, som det passede det, ved bl.a. at undskylde, at russerne havde anbragt deres land i et område med NATO-baser.

Men FN’s generalforsamling er ikke det eneste sted, hvor man undrer sig over USA’s og NATO’s konstante udvidelsespolitik.

Den 17. oktober bragte Russia Today (RT) en artikel med titlen: ”Russia at the gates? US State Dept, Pentagon grilled over NATO expansion.”

Artiklen handler om en pressekonference i Washington, hvor talspersonen fra det amerikanske udenrigsministerium, Jen Psaki, og Pentagons pressesekretær, admiral John Kirby, holdt pressekonference.

På en tidligere pressekonference havde den amerikanske forsvarsminister, Chuck Hagel, angrebet det ”revisionistiske Rusland”.

”På pressekonferencen”, skrev RT, ”blev Kirby konfronteret af Matt Lee fra Associated Press over NATO’s ekspansion langs grænserne til Rusland.

Her er deres ordveksling:

Matt Lee: ”Hvad mente han (Chuck Hagel) med det ”revisionistiske Rusland”?

John Kirby: ”Jeg tror, at han hentydede til, at Rusland ser ud til at ønske at vende tilbage til den ”glorværdige periode” med Sovjetunionen, og at det, er deres intentioner og motiver.”

Lee: ”Han brugte også udtrykket, at dets hær – han mente den russiske hær – står på NATO’s dørtrin. Hvad er det? Er det ikke logisk at sige, at grunden til, at den russiske hær står ved NATO’s dørtrin, er fordi NATO har udvidet sig, snarere end Rusland har udvidet sig? Med andre ord: NATO har udvidet sig nærmere til Rusland, end Rusland har udvidet sig nærmere til NATO.

Kirby: ”Jeg mener, at den måde Ruslands præsident Putin ser problemet på, bestemt ikke er den måde, vi ser problemet på.”

Lee: ”Du synes at mene, at NATO ikke har udvidet sig østpå i retning af Rusland.”

Kirby: ”NATO har udvidet sig.”

Lee: ”Så grunden til at den russiske hær står ved NATO’s dørtrin, skyldes ikke at den russiske hær har gjort det. Det er NATO, der har bevæget sig mere mod øst”.

Kirby: ”Det var ikke NATO, som gav ordre til at indsætte masser af styrker og svære våben ved den grænsen til Ukraine”.

Lee: ”Så vidt jeg ved, er Ukraine ikke medlem af NATO. Men det har måske ændret sig?”

Kirby: ”NATO er ikke en antirussisk alliance; det er en sikkerhedsalliance”.

Lee: ”I mere end 50 år var NATO en anti-sovjetisk alliance. Hvorfor kan du ikke se, at det ud fra et russisk synspunkt er en trussel, at det bevæger sig stadigt nærmere til grænsen til Rusland?”

Kirby: ”Jeg kan fortælle dig, at NATO er en forsvarsalliance.”

Lee: ”Men den har bevæget østpå. Er det ikke rigtigt?”

Kirby: ”Den har udvidet sig, men der er ingen grund til at tro, at denne ekspansion er en fjendtlig og truende handling.”

Lee: ”Man har bevæget sig nærmere til Rusland, og nu bebrejder man russerne for at være for tæt ved NATO”.

Kirby: ”Vi bebrejder russerne for at bryde med Ukraines integritet og for at destabilisere sikkerhedssituationen i Europa”.

Lee: ”Ukraine er stadig ikke med i NATO”.

Jen Psaki, talsperson for det amerikanske udenrigsministerium: ”Andre lande føler sig truet. Lad os gå videre!”

 

Af videooptagelsen fra pressekonferencen fremgår det, at spørgsmålet om Ukraine langt fra var det eneste, de to officielle talspersoner, havde svært ved at svare på.

 

Hjælp os med at sprede artiklen til andre!

Tryk på “Synes godt om” og send den videre til din egen Facebook, hvis du har en sådan. 

Du kan også kopiere sidens e-mail-adresse og sende den videre til andre. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.